LED Sockel G4 / MR11

LED Sockel G4 / MR11

Det finns 15 produkter.

LED lampa G4 / MR11

G4, är den minsta lampan och de tar verkligen inte mycket plats. De kan jämföras med det yttersta ledet på ett lillfinger. En G4, även kallad MR11, led lampa är med 2 små tunna ben som connector, och de används ofta i lamper över matbord, eller i spot-anordningar där själva lampan inte är synlig. 

I motsats till halogenlampor är G4 LED lampor mycket mer ekonomiska i drift. Där halogenspotten ofta använder 20 W per lampa, kan du klara dig med under 3 W till en LED lampa. Det är en besparing på ca. 80 % och därmed något, du fort kan börja märka på elräkningen. Speciellt om lampan är tänd i längre tid varje dag.

Samtidigt blir LED lampan inte närapå så varm som en halogenspot, som lätt kan ge förbränningar, bare du nuddar vid den. Det sker inte med LED lampan. Därmed slipper du också fula märken under överskåpen, som man ibland ser, när man tar bort halogenspottar, som inte har varit ordentligt värmeisolerade.

Visar 1 - 15 av 15 produkter

G4 LED ersätter din gamla 12 v halogenlampa

G4 eller MR11 är en liten lampsockel med två små, korta stift. Den är mycket populär i 12 V halogenspot och -lampor, t.ex. till inbyggningsspot eller spottar, som är gjorda till att sitta under överskåpen i köket för att lysa upp köksbordet.

G4 eller MR 11 LED har utvecklats just till att ersätta 12 V halogenlampor. G4 LED fås i många olika designs, som motsvarar de mest utbredda halogenspottarna i storlek. Även om det ganska tydligt kan ses, vilka G4 LED lampor som ersätter vilka halogenlampor, kan det vara nödvändigt att kontrollera dimensionerna på de två lamporna en extra gång.

Kom också ihåg att det inte är alla G4 LED lampor som kan dimmas. Så skal du ersätta halogenlampan i en spot eller annan lampe, som kan dimmas, ska du säkra dig att du väljer en G4 LED lampa, som rent faktiskt kan dimmas. Det framgår tydligt av alla våra produktbeskrivningar. Kan den dimmas, står det där – och kan den inte, så står det där också.

 

LED G4 är mer ekonomiska och ger inga brandskador

En annan fördel med att byta från de oekonomiska halogenlamporna till LED lampor med G4 sockel är, att du inte behöver byta själva lampan. Det samme gäller transformatorn. Så det finns inga extrautgifter förbundet med att byta till LED. Du byter bara lampan och så kör allt som förr.

Det betyder, att du stort sett skördar besparingen genast. Ja, en LED G4 lampa kostar kanske mera än en halogenlampa, men med en besparing på minimum 80 % av elförbrukningen från det ögonblick du tänder lampan första gangen, har du snabbt tjänat in det högre priset.

MR 11 eller G4 har många andra fördelar

Men det är inte slut med fördelarna vid att byta från gamla halogenlampor till moderna MR11 eller G4 LED lampor. För med en levnadstid på 15.000 till 25.000 timmar blir det mycket längre mellan lampbyten än du är van vid med halogenlampor. Så har du lampan tänd 4 timmar om dagen, går der lätt upp mot 10 år innan du ska byta den igen.

Så även om LED lampan kostar en del mera, slutar du – utöver energibesparingen – också med att spara en hel del halogenlampor. Bara det faktum gör LED lampan billigare med tiden och lägger du till energibesparingen, slutar LED lampan med att bli en riktigt bra affär.

Samtidigt belastar MR11 LED lampan inte miljön på samma sätt som halogenlampor, som ofta innehåller en del tungmetaller som t.ex. kvicksilver. Det kommer inte heller någon ultraviolett (UV) eller infraröd (IR) strålning från en MR 11 LED lampa. Den håller samma färg, färgintensitet och färgåtergivning genom hela sin levnadstid. Så du upplever ingen färg- eller intensitetsskift, så som du ibland gör med halogenlampor.

Färgen på lampan anges med en Kelvin-temperatur. Den står upplyst i specifikationerna på varje lampa tillsammans med en beskrivning av ljusfärgen. Vanligt solljus ligger på omkring 5000 Kelvin och de flesta LED lampor ger ett ljus med en färg på omkring 3000 Kelvin. Det motsvarar en varm vit färg, som upplevs som riktig ”glödlampsfärg” av de flesta.

För att koncentrera ljuset mera, är många av G4 eller MR11 LED lamporna utrustade med en reflektor. Det är extra önskvärt, om LED lampan ska sitta i en spot. Spridningsvinkeln på lampan anger, hur koncentrerad ljuskäglan är – ju lägre spridningsvinkel, desto mer målrinriktad är ljuskäglan.

Så står det 360 grader vid ljusspridning i produktspecifikationerna, lyser LED lampan i alle riktningar. Men kommer vi ner på en ljusspridning på under 60 grader, börjar LED lampan att lämpa sig för spot-belysningar. Riktigt vällämpad till spottar är LED lampor med en ljusspridning på mellan 45 och 24 grader. De ger ett mycket koncentrerat och riktningsbestämt ljus.

Filtrera efter

Pris
kr 5 kr 118
Kulör
mer... mindre
Filtrera
Accept Vi använder cookies och liknande tekniker för att göra våra sidor och tjänster enklare att använda samt för att kunna anpassa våra sidor och tjänster efter dina intressen och behov. Visa cookies policy